Zakaj oblačila iz organskega bombaža

Bombaž je v našem življenju prisoten vsak dan od jutra do večera in predstavlja osnovo za kar 50% vseh tekstilnih proizvodov na svetu. Toda bombaž ni tako naraven in varen, kot mislimo. Živimo v spreminjajoči se družbi, kjer informacije oblikujejo naše življenje. Informacije o kmetovanju, pesticidih in rakotvornih snoveh (če naštejemo le nekaj izmed njih) pripravijo ljudi do tega, da dvakrat premislijo o tem, kaj jedo. Sedaj informacije o pesticidih, bombažnih izdelkih (pridelkih) in kemičnih obdelavah rastlin spreminjajo tudi način na katerega ljudje razmišljajo o oblačilih.

 

Pridelava organskega bombaža

Čeprav bombaž gojijo le na 2.4% vseh obdelovalnih zemljišč na svetu, se za njegovo pridelavo porabi kar 25% pesticidov in 10% insekticidov na svetu. Z drugimi besedami, za vsak par proizvedenih kavbojk in majice se porabi 0.4 kg pesticidov in mineralnih gnojil. Toda problemi bombažne industrije se ne končajo na polju. Med pretvorbo konvencionalnega bombaža v oblačila se na vsaki stopnji dodajajo številne strupene kemikalije, kot so čistila na bazi nafte, mehčalci, belila, težke kovine, zaviralci gorenja, amonijak in formaldehid.

 

Vseeno pa obstaja bombaž, pri katerem smo lahko brez skrbi, kako le-ta vpliva na okolje in ljudi. To je organski oz. ekološki bombaž. Toda kaj organsko sploh pomeni? Organski bombaž je ekološko pridelan bombaž. V tujini uporabljan termin organsko v Sloveniji namreč prevajamo kot ekološko. Ekološka pridelava je sistem upravljanja, ki spodbuja in povečuje biotsko raznovrstnost, biološke cikluse in biološko aktivnost tal. Temelji na minimalni porabi nekmetijskih vložkov in vzpostavitvi, ohranjanu in krepitvi ekološke harmonije.

 

Organski bombaž se od navadnega razlikuje po tem, da njegova semena niso genetsko spremenjena in obdelana, rastejo v zemlji, ki ni obdelana s kemičnimi sredstvi in vzpostavlja ravnovesje biološke raznovrstnosti. Sonaravno kmetovanje, ki ga uporabljajo pri pridelavi organskega bombaža, ne onesnažuje vode, zemlje ali zraka ter pravzaprav izboljšuje kakovost zemlje, v kateri raste.

 

Zakaj oblačila iz organskega bombaža za otroke?

Ste vedeli, da je dojenčkova koža bolj porozna in tanjša kot koža odraslih? To pomeni, da je njihova koža vpije stvari zelo enostavno. Dojenčkova koža je tudi bolj občutljiva in manj mastna kot koža odraslih. Njihova koža proizvaja tudi manj melanina, snov, ki pomaga pri zaščiti pred sončnimi opeklinami. To pomeni, da je manj odporna proti bakterijam in škodljivim snovem v okolju, še posebej, če je razdražena. Otroci se tudi znojijo manj učinkovito, kot odrasli, tako da težje ohranijo svojo notranjo telesno temperaturo. To pomeni, da so otroci v večji nevarnosti zaradi pesticidov povezanih zdravstvenih težav kot odrasli.

 

Kožne alergijske reakcije, astma, zastrupitve in rak so lahko zdravstvene težave, ki so povezane s konvencionalno pridelanim bombažem in ostankih strupenih snovi v oblačilih. Oblačila iz organskega bombaža ne vsebujejo kemikalij ali pesticidov in ne bodo izvala nobene alergične reakcije na koži vašega otroka. Dojenčkov razvijajoči imunski sistem in hitro rastoče telo sta še posebej dovzetna za kemična sredstva, s katerimi obdelujejo konvencionalno pridelan bombaž, zato je še kako pomembno da so njihova oblačila zdrava in koži prijazna.

 

Pomislite, kako izbira organskih oblačil za vaše otroke zmanjšuje njihovo izpostavljenosti toksinom. Bombaž za organska oblačila ni gojen na konvencionalni način. Ekološka pridelava ne uporablja pesticidov temveč druge varnejše metode, ki se uporabljajo za proizvodnjo poljščin, kot so kolobarjenje, fizično odstranjevanje plevela namesto uporabe herbicidov, okopavanje, uporaba koristnih insektov in še mnogo drugih. Zaradi tega delavci živijo v boljših pogojih, kakovost vode ni ogorožena in tla so močna in zdrava. Končni izdelek pa je bombažna tkanina, ki ne vsebuje strupenih snovi.

 

Organski bombaž ima poleg tega, da ne vsebuje strupenih snovi tudi druge prednosti. Je varnejši, močnejši, cenejši in nežnejši. Oblačila iz organskega bombaža so lahko dražja, ko jih kupujete, vendar so vredna svojega denarja. Oblačila iz konvencionalnega bombaža zdržijo približno 10-20 pranj, med tem ko oblačila iz organskega bombaža zdržijo 100 pranj ali več. Razlog je v tem, da gredo bombažna vlakna iz konvencionalnega bombaža skozi številne druge procese, kot so razmaščevanje, beljenje, barvanje, mehčanje in obdelavo z formaldehidnimi spreji in zaviralci gorenja, še preden se razpošljejo v rezanje in oblikovanje oblačil.

 

Ustvarjanje čistega, naravnega okolja je bistvenega pomena za vse večje število staršev. Otroci so izpostavljeni onesnaževalcem v mnogih področjih življenja, zato je izbira organskih vlaken je še en korak k naravnemu življenju, tako za naše občutljive dojenčke in otroke, kot tudi naše okolje.

 

Organski bombaž je tako varnejši za vas, vaše otroke, kmete in okolje. Oblačila iz organskega bombaža pa so posebna tudi po dotiku, saj so izredno mehka in nežna. Kljub temu pa so močnejša in bolj vzdržljiva, kot tista iz konvencionalnega bombaža. Kot dodatek pa boste organski bombaž nosili brez slabe vesti, kaj se ob njegovi pridelavi dogaja z okoljem v katerem živimo.

 

Kako kmetje pridelajo organski bombaž?

Kmetje organski bombaž pridelajo pravzaprav povsem enostavno. Organski bombaž porabi za svojo pridelavo manj vode, saj mu ponavadi zadostuje že dež. Namesto sintetičnih gnojil uporabljajo kmetje kompostirana gnojila. Za nadzor škodljivcev pa uporabljajo koristne žuželke in rastline, ki škodljivce odganjajo. Namesto strupenih defoliantov pripravita rastline za letino kar naravna zmrzal in voda. Seveda pa je pomembno, da je celotna pridelava organskega bombaža pod stalnim nadzorom. Eden najpomembnejših certifikatov je svetovni standard za organski tekstil – GOTS, ki vam zagotavlja, da je bil organski bombaž pridelan na okolju prijazen način in v skladu s pravično trgovino.

Dodaj odgovor