Kako biti eko v šoli?

Vračanje v šolske klopi ne pomeni le vpisa v šolo in priprav na leto koncentriranega učenja. Ponavadi šolsko leto prinaša tudi veliko nakupovanja. Učbeniki so šele začetek, male stvari, kot so svinčniki, pisala, papir in zvezki bodo šele vplivali na vašo denarnico – in okolje. Torej, da bodo odločitve v tem letu okolju in otrokom prijaznejše smo vam pripravili nekaj priporočil za oskrbo eko šolarja.

1. Naravne šolske potrebščine

Vse vrste šolskih potrebščin imajo naravne, nestrupene ali reciklirane alternative. Poskrbite, da šolski nahrbtnik ne vsebuje PVCja, izogibajte se plastiki in uporabljajte bolj zdrave produkte iz najlona, organskega bombaža ali recikliranih materialov. Kupite naravne barvice, svinčnike in flomastre, saj jih otroci radi vlečejo po ustih in tako ne bodo prišli v stik s strupenimi snovmi. Priporočamo tudi, da kupite čim več naravnih proizvodov za ustvarjanje, saj bodo živahni otroci z njimi ustvarjali bolj varno, vam pa ne bo treba skrbeti za njihovo zdravje. Priporočamo vam, da se pozanimate tudi kakšne potrebščine so v vrtcih in šolah na volo vašim otrokom in jim predlagate da začnejo uporabljati otrokom in okolju prijaznejše izdelke

2. Izogibajte se enkratni uporabi in prihranite denar

Kupujte izdelke, ki jih lahko uporabljate znova in znova. Izogibajte se kupovanju vrečk in raje uporabljajte vrečke za večkratno uporabo. Otrokom šolsko malico pripravite v posodo, ki jo boste lahko uporabljali celo leto. Ne pozabite, da mora otrok čez dan popiti veliko tekočine, v ta namen mu kupite majhno flašo (iz nerjavečega jekla ali iz bpa-free plastike) in se s tem izognite vsakodnevnemu nakupovanju flaširane vode ali sokov. Stare potrebščine, ki jih vaš otrok ne potrebuje več podarite njihovim mlajšim prijateljem ali jih namenite za otroke iz revnejših družin.

3. Reciklirajte

Papir je eden glavnih okoljskih krivcev: njegova proizvodnja povzroča emisije toplogrednih plinov in krčenje gozdov. Na srečo lahko kupite izdelke, ki so narejeni iz recikliranega papirja. Vendar tudi postopek recikliranja papirja ni najbolj okolju prijazen, zato se vseeno potrudite in bodite previdni pri uporabi. Otroci lahko rišejo tudi na papir, na katerem je na eni strani že nekaj napisano ali narisano. Podobno je z osnovnimi potrebščinami, kot so svinčniki, nalepke, škarje, zaponke in druge potrebščine, ki jih je mogoče kupiti v reciklirani obliki. Previdno preberite etikete na embalaži in ne pozabite ponovno reciklirati izdelkov.

Najpomembneje pa je, da se ne obremenjujete s tem, da je vsak izdelek v šolski torbi vašega otroka narejena iz naravnih materialov. Naredite kolikor lahko, vsaka mala stvar, ki jo naredite bo pripomogla k izboljšanju. Nakupovanje ekoloških potrebščin za vašega otroka pa je tudi odličen način za učenje o ekoloških vrednotah in pomembnosti varovanja okolja.

 

Naravne šolske potrebščine lahko kupite v naši spletni prodajalni (izdelki za ustvarjanje).

Dodaj odgovor