Kako pomagati otroku z ekcemom?

Če se zavemo dejstva, da vsak peti otrok do starosti sedmih let trpi zaradi ekcema nam je hitro jasno, da so kožne alergije v porastu.
Čeprav problema ne moremo odpraviti čez noč, lahko uporabimo številne preventivne ukrepe, ki nas ščitijo pred alergijami.

 

Kaj je ekcem?

Ekcem je splošni izraz za izpuščaju podobni spremembi na koži. Najpogostejšo vrsto ekcema imenujemo atopijski dermatitis, ki je alergijska reakcija. Ekcem je pogosto zelo srbeč in koža postane rdeča in vneta. Ekcem prizadene odrasle in otroke, vendar pa se najpogosteje pojavlja pri dojenčkih in majhnih otrocih.

 

Medicinski strokovnjaki ne vedo točnega vzroka za ekcem, vendar ni nalezljiv. Vseeno pa je bolj verjetno, da boste imeli ekcem, če imate družinsko anamnezo bolezni. Ena od teorij, zakaj so otroci bolj dovzetni za ekcem je, da je njihova koža do 5-krat tanjša od kože odraslih, zaradi česar je bolj nagnjena k alergijskim reakcijam in bakterijam.

 

Ekcema ni mogoče pozdraviti, vendar ga je mogoče upravljati, in lahko se naučite, kaj ga sproži pri vašem otroku.

 

Predlagamo vam nekaj nasvetov, kako se spopasti s kožo vašega dojenčka, ki trpi za ekcemom.

 

1. Omejite dojenčkov stik s stvarmi, ki lahko dražijo kožo. Stvari, ki lahko dražijo kožo so kemični detergenti in mila, ki so namenjeni odstranjevanju naravnih olj iz kože dojenčka.

 

Milo in mokrota lahko povročita draženje kože, zato umivajte otroka le po potrebi in pri tem uporabite naravne izdelke za nego dojenčkov s čim manj sestavinami. Če je le možno se milom in kopelim izogibajte v celoti. Na koncu umivanja potapkajte otroka z nežno brisačo do suhega, da se prepreči drgnjenje kože.

 

Otrokovo kožo navlažite (s kremo) 4-5x na dan. Poiščite kremo, ki mu odgovarja. V sodobnem času je na tržišču že veliko naravnih otroških krem namenjenih prav temu problemu. Najbolje je, da se podate v specializirano trgovino in izdelkov ne kupujete v navadnih trgovinah.

 

2. Pri nakupu oblačil pazite da so oblačila narejena iz organskega bombaža. Organski bombaž lahko pomaga pri dojenčkih z ekcemom, saj ne vsebuje kemikalij ali ostankov pesticidov, ki jih najdemo v konvencionalnem bombažu. Organski bombaž ima tudi daljša in mehkejša vlakna, ker je gojen naravno, brez kemikalij za povečanje proizvodnje. To pomeni, da je izredno gladek, njegov mehak občutek pa lahko zmanjša draženje.

 

Obstaja veliko dokazov, ki pravijo, da je za otroke z občutljivo kožo ali ekcemom veliko bolje če nosijo oblačila iz organskega bombaža. Bodite pozorni na specialna oblačila iz organskega bombaža, ki so zasnovana s podrobnostmi, npr. ravni šivi, brez etikete na ovratniku, rokavičke, nogavičke, kapuca itd. Investirajte tudi v rjuhe in odeje iz organskega bombaža, saj je otrok ponoči v nenehnem stiku z njimi.

 

100% organski bombaž je odporen na pršice in druge alergene. Če je vaš otrok astmatik, bodo ta oblačila odlična izbira tudi za njega/njo, saj se ekcem in astma pogosto pojavita skupaj.

 

Tudi posebne igrače iz organskega bombaža so zelo priporočljive, saj se lahko malček tolaži z njimi, brez da bi na njegovi koži izbruhnila alergija. Opozorite svoje prijatelje, naj vašemu otroku ne kupujejo plišastih igrač s katerimi se ne sme igrati. Na igračah se zelo rade razvijejo pršice (ki prav tako pozvročajo ekcem), zato jih lahko čez noč date v platično vrečo in v zmrzovalnik, kar jih bo ubilo (pozimi to lahko naredite tudi z drugimi izdelki, ki jih čez noč preprosto pustite zunaj).

 

Poleg oblačil iz organskega bombaža lahko kupite tudi oblačila z dodatkom srebra (antibakterijski učinek) ali oblačila iz svile. (Torej le imate izbiro!) Izogibati pa se je potrebno materialom, kot so: jeans, usnje in umetno sunje, volna, poliester ali oblačilom ki vsebujejo gumo (pazite na elastike).

 

3. Izberite oblačila prave velikosti. Vašemu otroku ne bo udobno, če mu bodo oblačila prevelika. Področja z občutljivo kožo in ekcemom naj bodo pokrita, njihova temperatura pa naj bo enakomerna (Naravna oblačila bolje regulirajo toploto in črpajo vlago stran od dojenčkove kože). Bodite pozorni na mesta, kjer se koža dotika kože (pod pazduhami in pri stegnih). Ko se dojenček premika, se ekcem ulovi na grobo tkanino ali šiv, zato preverite, da so rokavi dovolj veliki in da ima hlače dovolj visoko. To je še posebej pomembno za nošenje pižame ponoči.

 

4. Pazite na pravo prehrano. Spremljajte otrokov razvoj in preverite ali je morda alergičen na kravje mleko ali belo moko. Alergene so lahko tudi jagode, korenje, citrus, jajca, orehi, soja, začimbe (janež, koper, koromač, lovor, majaron, muškat, rožmarin, žajbelj, gorčično seme, timijan), ribe, paradižnik in stročnice.

 

Spremljajte, kaj vaš otrok je in po katerih obrokih se mu ekcem poslabša. Izločajte eno hrano za drugo, vsako posebej. Pazite tudi na izbiro hrane. Kupujte predvsem ekološko pridelano hrano, ki ni škropljena, saj lahko kemikalije v hrani še poslabšajo otrokovo kožo.

 

5.  Tudi pralni praški, mehčalci in dišave lahko škodujejo koži z ekcemom, zato uporabljajte hipo alrgene pralne praške in mehčalce. Tudi če uporabljate hipo alergene pralne praške je dobro oblačila po pranju večkrat splahniti. Nikakor ne uporabljajte navadnih praškov za ostale člane v družini, saj se jih otrok vseeno dotika ko vas objema ali je v vaši bližini. Najbolje je mehčalec kar preskočiti in namesto njega uporabiti npr. kis ali druge naravne alternative
V sodobnem času obstajajo tudi številni drugi načini zdravljenja bolezni, a predlagamo da se preventivno držite tudi zgoraj naštetih nasvetov, saj lahko izredno pripomorejo k izboljšanju bolezni. Bodi pozorni tudi na to, da otroka (z ekcemom ali brez) ne izpostavljate stresnim situacijam.

Dodaj odgovor